Cariera

#angajat #sef #negociere #crestere salariala #cum sa ceri o marire de salariu #salariu

Cum sa ceri o marire de salariu

Marirea de salariu si promovarea sunt doua dintre cele mai cautate si dorite recompense pentru angajati. Fiecare dintre noi isi doreste o marire de salariu, insa de cele mai multe ori uitam sa luam in considerare toate aspectele care pot conduce la indeplinirea dorintei noastre.

Asadar, inainte sa ceri o crestere salariala , analizeaza-ti activitatea si vezi daca meriti o marire de salariu, ori daca compania in care activezi iti poate oferi bani in plus. Daca raspunsul la aceste intrebari este da, cauta momentul si metodele pentru a cere marirea de salariu. Nu uita insa ca in tot acest proces sa fii foarte atent.

Iata cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a cere cu succes o marire de salariu.

Pasi de urmat :

Pasul 1: Evalueaza-te, calculeaza-ti valoarea, nu numai in companie, dar si pe piata. Alcatuieste o lista cu realizarile pe care le-ai avut, puncteaza talentele si punctele tari pe care le ai, precum si contributia ta in cadrul echipei.

Pasul 2: Inarmeaza-te cu informatie, aceasta este de cele mai multe ori cea mai importanta “arma”. Atunci cand ceri o crestere salariala trebuie sa stii care sunt salariile din domeniu pe piata, care sunt maririle normale aplucabile pentru cineva cu experienta ta.

Pasul 3: Tine cont si de starea in care se afla sefii tai. Daca este bine dispus si tocmai a primit niste rezultate bune, va fi pregatit altfel sa iti asculte cererile decat atunci cand este suparat.

Pasul 4: Alege cu atentie si momentul din zi in care vrei sa porti discutia cu seful. Cere o intalnire sau intreaba daca are cateva minute pe care sa le “piarda” cu tine. Planuieste o intalnire cu seful, de preferinta la sfarsitul unei zile de lucru.

Pasul 5: Ar fi indicat sa-ti formulezi cererea cu o cifra care sa fie putin mai mult decat vrei sa ceri de fapt, ca sa lasi loc de negociere. Astfel, daca vrei o crestere de 6 procente, cere 8%.

Pasul 6: Fii realist cu cererea pe care o formulezi. Daca stii ca firma in care lucrezi trece printr-o perioada dificila, insa iti va oferi totusi marirea, trebuie sa fii pregatit cu un raspuns, chiar daca respectiva suma este mai mica decat ceea ce doreai.

Pasul 7: Fii flexibil si negociaza. Este posibil ca oferta din partea sefului sa nu fie in bani sau nu numai in bani, ci si in bonuri de masa , zile de concediu sau alte bonusuri.

Pasul 8: Fii pregatit si pentru un refuz. In cazul in care raspunsul sefului este unul negativ, trebuie sa existe si un plan B, pregatit pentru aceasta posibilitate. In acest caz, regrupeaza-ti fortele si argumentele si foloseste planul alternativ.

 Lucruri de care aveti nevoie:

•    Calculator
•    Agenda
•    Carnet cu spirala

Sfaturi & Avertismente:

•    La intalnirea cu seful mergi cu o hartie printata, prin care sa dovedesti faptul ca esti platit mai putin decat altii care fac aceleasi lucruri ca si tine pe piata. Nu uita sa dovedesti insa ca rezultatele tale sunt mai multe si mai bune.
•    Incearca sa nu-ti pierzi cumpatul sau simtul umorului.

 

Daca te-ai confruntat cu probleme atunci cand ai cerut o marire de salariu, impartaseste-ne mai jos impresiile tale. Scrie-ne si daca ai negociat cu succes o crestere salariala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea