Cariera

#angajat #coleg #suprasolicitare #refuz #cum sa spui nu

Cum sa le spui “nu” colegilor

Suprasolicitarea la serviciu este nu doar o notiune, ci o realitate intalnita de majoritatea angajatilor. Iar supra-angajamentele la serviciu pot fi apasatoare uneori, alteori de-a dreptul periculoase. Astfel ca, daca sunteti strans cu treaba, invatat sa spuneti “nu” sefilor care propun mai multe proiecte, potentialilor clienti care va doresc serviciile sau colegilor care va cer favoruri exact in momentele in care pur si simplu nu puteti oferi. Si cum a spune “nu” nu este nicidecum o treaba usoara, iata cateva sfaturi pentru a oferi un refuz diplomatic si fara a-i supara pe cei din jur.

Pasi de urmat :

Pasul 1: Recunoaste faptul ca ai dreptul de a refuza o cerere. Recunoaste-ti tie acest lucru pentru a-ti fi mai usor in demersurile urmatoare.

Pasul 2: Spune “nu” politicos, dar direct si ferm. Daca nu iti poti oferi ajutorul, nu il induce in eroare pe celalalt prin replici precum “poate” sau “o sa ma gandesc la asta”. Gandeste-te ca aceasta amanare a unui “nu” clar este o pierdere de timp pentru fiecare dintre voi si, in plus, pentru tine, un fel de lasitate.

Pasul 3: Daca poti, ofera-ti ajutorul persoanei respective, intr-un alt fel, insa incearca sa fie unul care sa fie cat mai fezabil pentru tine.

Pasul 4: Cere o data limita , un moment temporal limita, intreaba daca acel dead-line poate fi extins, dar si daca constrangerea temporala este problema principala.

Lucruri de care ai nevoie:

•    Robot telefonic si telefon
•    Calendar
•    Agenda, organizator personal

 

Sfaturi & Avertismente :

•    Atunci cand spui “nu”, nu trebuie sa dai si un motiv pentru care faci asta. Ofera explicatii numai daca ti se pare neaparat necesar. Atunci cand oferi cauze si explicatii, il poti incuraja pe celalalt sa te provoace din nou mai tarziu si sa conduca astfel la alte discutii, care pana la urma devin inutile.
•    Spunerea unui “nu” devine mai simpla, cu cat este mai exersata; cu cat vei spune “nu” mai des, cu atat mai usor va deveni.
•    Gandeste-te de ce iti vine greu sa spui “nu”. Iti este teama de supararea sau respingerea celorlalti? Ori te feresti sa spui nu pentru ca iti place sa te simti indispensabil?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea