Cariera

#job #loc de munca #angajat #angajare #interviu #salariu #oferta

Cum evaluezi o oferta de job

Ti-ai petrecut ultimele luni aplicand pentru diverse joburi, mergand la interviuri in speranta ca vei fi angajat. Iata ca roata s-a intors si in favoarea ta, asa ca a venit momentul sa optezi pentru una dintre ofertele primite din partea angajatorilor.

Nu te grabi sa iei o decizie influentata de impulsul de moment. Incearca mai degraba sa evaluezi toate beneficiile si sa determini exact care dintre ofertele primite este in avantajul tau din toate punctele de vedere.

 

Iata cateva criterii pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand evaluezi o oferta de lucru:

 

Salariul

 

Lucrezi parca mai cu spor atunci cand stii ca, la sfarsitul lunii, vei primi in cont o suma frumusica de bani pentru munca prestata. In acelasi timp, au fost destule situatiile in care te-ai simtit subapreciat pentru serviciile tale.

Pentru a judeca in mod corect o oferta de salariu, nu incepe prin a-ti face socotelile lunare, unde mai adaugi si o suma importanta pentru shopping. In felul acesta, niciun salariu nu va fi suficient.

Intereseaza-te mai intai care este valoarea ta pe piata. Care este cifra sub care salariul tau nu poate scadea? Cat de multi poti primi pentru un job ca al tau? Evident, daca reusesti sa te situezi undeva la mijloc, poate chiar spre o suma mai mare, in functie de compania pentru care lucrezi, atunci te poti declara un angajat fericit.

 

Mediul de lucru

 

Un alt motiv pentru care esti fericit sau deprimat atunci cand te duci la munca il reprezinta mediul de lucru. Cand esti inconjurat de oameni placuti, de un sef pe masura, de la care ai ce invata, lucrezi intr-un birou decent, intr-o cladire curata etc., te simti parca mai norocos pentru ca ai gasit locul de munca respectiv.

Unele persoane ar prefera chiar sa castige mai putin la salariu, doar pentru a lucra intr-un mediu placut. Atunci cand mergi la interviu, arunca un ochi si in jurul tau. Cum ti se pare atmosfera? Intervievatorul, doamna de la receptie, persoanele care trec pe hol? Cum arata cladirea, birourile? Bineinteles, esti oricand gata sa faci si compromisuri, insa gandeste-te cat de departe ai putea merge cu acestea.

 

Politica firmei

 

Inainte de a accepta o cerere de munca, afla mai multe despre politica firmei sau a companiei pentru care lucrezi. Daca de exemplu, tu esti o persoana care doreste sa aiba pare de flexibilitate, insa sefii tai considera ca trebuie sa stai la serviciu chair daca ti-ai terminat sau nu treaba, atunci s-ar putea sa apara o eroare de comunicare si multe alte frustrari.

Este foarte simplu de aflat dupa ce deviza se ghideaza angajatorul tau: intreaba-l la interviu. Poti fi sigur ca si acesta cauta o persoana care sa se potriveasca politicii companiei sale.

 

Timpul pierdut pana la serviciu

 

Daca esti o persoana mai comoda, care nu se poate trezi dimineata sau care prefera sa ajunga acasa mai devreme, nu sa se confrunte cu oboseala de seara, atunci ar trebui sa evaluezi si timpul de care ai nevoie pentru a ajunge la serviciu.

In orasele mari, datorita distantelor, a traficului dificil, o ora pe drum este ceva obisnuit pentru multe persoane. Esti insa pregatit sa tfaci fata unui drum chiar mai lung de atat? Daca ai de ales intre mai multe locuri de munca, si acest criteriu poate deveni un mod de selectie.

 

Seful si viitorii colegi

 

De cele mai multe ori, intervievatorul iti va deveni sef sau cel putin . Exista unele persoane cu care nu te vei intelege niciodata pentru ca pur si simplu aveti viziuni diferite. Daca aceasta persoana este chiar viitorul tau sef, atunci nu te astepta ca tu vei fi acel angajat care va schimba lucrurile sau care ii va deveni apropiat.

Seful iti poate face viata un cosmar atunci cand nu reusiti sa va intelegeti. Atunci cand mergi la interviu, incearca sa iti faci o impresie despre acesta. Daca simti ca aveti diferente de opinie, pregateste-te sa iti asumi consecintele, in cazul in care accepti oferta.

Alcatuieste-ti o lista de prioritati si stabileste care dintre acesti factori are importanta pentru tine. Este foarte greu sa gasesti locul de munca perfect, insa asta nu inseamna ca cel putin nu poti obtine lucrurile pe care ti le doresti. Daca simti ca poti trai cu un salariu mai mic atata timp cat lucrezi intr-un mediu placut, daca nu te deranjeaza seful morocanos atunci cand ai beneficii si esti platit bine, atunci asuma-ti responsabilitatea pentru deciziile tale si bucura-te de noul loc de munca.

Sursa foto : salesjobinterviewtips.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea