Cariera

#interviu #job #loc de munca #angajat #angajare #curriculum vitae

Intrebari neasteptate la interviu

Competitia ridicata, dorinta de a gasi cel mai eficient angajat, dar si standardele riguroase ii imping pe angajatori sa apeleze la tot felul de trucuri penru a-si recruta viitorii colegi. Printre acestea se numara intrebarile mai putin obisnuite, care aparent nu au legatura cu subiectul interviului. In realitate insa, oricat de ciudate ar parea, astfel de intrebari sunt menite sa iti testeze abilitatile.

 

„Imagineaza-ti ca poti lua locul unei persoane pentru o saptamana. Aceasta persoana ar putea fi oricine, de la o vedeta pana la un personaj fictiv. Cu cine ai face un schimb de vieti?” – Iata o posibila intrebare care nu corespunde standardelor formale ale unui interviu si totusi reprezinta o strategie folosita de multi angajatori. De ce?

Aparent, intrebarile acestea ciudate nu au nicio legatura cu jobul pentru care aplici, insa angajatorii vor sa iti testeze spontaneitatea, creativitatea si simtul umorulului. Aceste intrebari nu sunt legate de partea informativa a interviului, ce studii ai, unde ai mai lucrat etc,. ci reprezinta mai degraba o proba de aptitudini, o provocare menita sa iti demonstreze performantele si sa iti evidentieze calitatile necesare postului respectiv.

O intrebare neasteptata sau ciudata poate fi formulata in orice fel, asadar este imposibil de prezis care ar fi intrebarile standard de acest gen care ti-ar putea fi adresate la interviu. Asta nu este insa cel mai important lucru, ci atitudinea ta in general intr-o astfel de situatie.

In primul rand, nu te bloca si mai ales, nu te enerva. Nu este momentul sa te gandesti de ce angajatorul iti adreseaza intrebarea respectiva si sa iti faci procese de constiinta. In schimb, respira adanc, zambeste si acorda-ti cateva clipe pentru a gandi un raspuns.

Un moment de tacere este mai bun decat un raspuns balbait, oferit in graba. Nu trebuie sa fii genial; incearca mai degraba sa fii tu insuti si sa oferi un raspuns sincer. Daca simti ca pur si simplu nu iti trece prin minte niciun raspuns, atunci roaga-l pe angajator sa reveniti mai tarziu la aceasta intrebare. Vei pierde cateva puncte pentru capacitatea de a gandi pe moment, insa vei castiga la capitolul stapanirii de sine in situatii dificile.

Unul dintre lucrurile care ar trebui sa te motiveze in astfel de situatii este faptul ca rareori poti gasi un raspuns gresit la intrebarile neobisnuite ale anjatorului.

Incearca sa profiti la maxim de moment si sa oferi, pe cat posibil, un raspuns legat de jobul pentru care aplici, De exemplu, daca te afli la un interviu pentru un post in domeniul finantelor si esti intrebat ce ai face cu un sac de bani, atunci in mod clar poti oferi un raspuns despre cum ai putea investi banii respectivi, strategii de management etc. In felul acesta, ai sansa de a-l impresiona pe angajator.

Iata cateva dintre cele mai ciudate intrebari adresate la interviu. Probabilitatea de a fi intrebat exact una dintre acestea este destul de mica, angajatorul fiind el care se poate juca cu imaginatia in fel si chip, insa incearca sa raspunzi la exemplele oferite si sa observi ce fel de raspunsuri dai pe moment, cum poti intoarce situatia in favoarea ta si cum sa iti stapanesti emotiile si sa nu te pierzi cu firea:

 

  • Daca s-ar face un film despre viata ta, pe cine ai vedea distribuit in rolul principal?
  • Daca ai putea fi un super erou, ce puteri speciale ai avea?
  • Daca cineva ar scrie o carte despre tine, care ar fi titlul acesteia?
  • Daca ai pleca pe o insula pustie, care ar fi lucrurile pe care le-ai luat cu tine?
  • Daca ai mai avea doar 6 luni de trait, ce ai face in acel timp?
  • Daca ai putea lua masa cu orice personalitate istorica, cine ar fi acea persoana?
  • Cu ce animal te-ai compara?
  • Daca ai castiga marele premiu la loterie , ce ai face cu banii?
  • Ce nota ai acorda acestui interviu?
  • Pe cine admiri cel mai mult si de ce?

Sursa foto : hypnoticclinic.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea