Cariera

#munca #job #loc de munca #angajat

Cum sa fii motivat la locul de munca

Visezi la un concediu indelungat si nu prea mai ai chef de munca atunci cand prietenii tai se bucura de vara. Din pacate insa, angajatorului nu ii pasa de „toanele” tale asa ca, daca vrei sa iti pastrezi jobul, atunci este timpul sa te reorganizezi.

 

Chiar daca ai jobul pe care ti l-ai dorit sau simti ca faci un compromis atunci cand vine vorba de cariera ta, cu totii trecem prin momente cand pur si simplu nu avem chef sa muncim. Din pacate insa, nu poti sa „evadezi” din peisaj ori de cate ori ti-ai dori, asa ca singurul lucru de facut este sa iti gasesti o motivatie pentru a continua. Cum? Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:

 

Clarifica-ti obiectivele

 

Atunci cand nu stii unde vrei sa ajungi in cariera sau in ceea ce priveste jobul, care sunt scopurile sau obiectivele tale, este normal sa te simti deprimat sau plictisit. Primul pas pentru a te motiva este sa intelegi ce anume ai de facut si sa iti indrepti atentia pe lucrul respectiv.

Stii exact ce vrea seful tau de la tine sau cum poti sa iti imbunatatesti munca astfel incat sa castigi aprecierile celor din jur? Esti informat cu privire la scopurile companiei pentru care lucrezi? Incearca sa te implici mai mult in intregul proces si ai toate sansele sa descoperi ca jobul tau este chiar interesant.

 

Afla de ce te duci la munca

 

Daca nu te pasioneaza prea mult ceea ce se intampla prin companie, atunci adopta o altfel de strategie. Alcatuieste o lista cu motivele pentru care te prezinti in fiecare zi la munca.

Lucrezi in domeniul in care ti-ai dorit si speri ca vei obtine o promovare? Atunci trebuie sa muncesti si sa demonstrezi ca ai potentialul necesar pentru a ocupa o pozitie fruntasa. Colegii si sefii sunt destul de relaxati, asa ca iti place mediul in care lucrezi si nu l-ai schimba prea usor pentru un alt job; atunci ar fi bine sa iti dai interesul pentru locul de munca, pentru ca nu vrei sa risti pierderea jobului.

Salariul este bun, asa ca abia astepti sa vina ziua cand iti iei banii si iti cumperi biletele de avion pentru vacanta la care ai visat un an intreg. Indiferent de motivul pentru care te afli in pozitia respectiva, foloseste-te de acesta pentru a constientiza ca jobul iti asigura viata pe care o ai, asa ca pentru a-ti metine obiceiurile, trebuie sa iti recapeti energia.

 

Ofera-ti o recompensa

 

Nu trebuie sa astepti neaparat o marire de salariu pentru a te simti recompensat de catre angajator. Pentru acest lucru trebuie sa muncesti din greu. Intre timp insa, nu ar strica daca te-ai mai rasfata din cand in cand cu mici lucruri care iti fac placere: masa de pranz servita intr-un loc mai deosebit, o noua tinuta pe care sa ti-o admire toti colegii, perechea de pantofi pe care o admirai mereu in vitrina sunt doar cateva exemple care te vor face sa te simti mai bine in ziua respectiva, chiar daca ai de indeplinit si cele mai plictisitoare taskuri.

 

Imagineaza-ti ca iti pierzi locul de munca

 

Daca ai chef de o sperietura zdravana, atunci imagineaza-ti cum ar fi daca ti-ai pierde locul de munca, tocmai acum, cand situatia economica se afla intr-o pozitie delicata. Poate ai impresia ca esti „asigurat” si ca nu esti expus riscurilor, dar daca vei ramane in continuare indiferent fata de rezultatele tale, atunci sunt sanse mari sa iti pui in pericol locul de munca. La urma urmei, venitul pe care il obtii in urma jobului iti poate asigura o multime de alte lucruri placute, timp liber alaturi de prieteni, hobby-uri , excursii etc.

 

Inspira-te de la colegii tai

 

Nu este tocmai usor sa iti gasesti singur o sursa de motivatie, insa ti-ar putea fi mai usor daca te inspiri de la colegii tai. Discuta cu acestia si intreaba-i cum se simt la locul de munca. Daca impartiti aceleasi sentimente, atunci impulsionati-va reciproc. Atitudinea pozitiva va va „prinde”. Discuta si cu seful tau, pentru o mai buna organizare. Valorificati-va timpul petrecut la job, cautati noi provocari si rezolvati-le in echipa. Atunci cand munca ta da roade, te vei simti mult mai bine si vei castiga aprecierile celor din jur.

 

Sursa foto : blogs.guardian.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea